AVERTIZOR IN INTERES PUBLIC

  • Legea nr. 361/2022  privind protecția avertizorilor în interes public, cu modificările ulterioare, constituie cadrul general în materia protecției persoanelor care raportează încălcări ale legii, care s-au produs sau care sunt susceptibile să se producă, în cadrul autorităților, instituțiilor publice, altor persoane juridice de drept public, precum și în cadrul persoanelor juridice de drept privat.
    Prin Legea nr. 361/2022 s-a realizat transpunerea în legislația națională a Directivei (UE) 2019/1937 privind protecția persoanelor care raportează încălcări ale dreptului Uniunii. Prin directiva menționată s-a instituit un standard minim comun la nivelul tuturor statelor Uniunii Europene care să prevadă un nivel ridicat de protecție a avertizorilor, România, ca stat membru al Uniunii Europene având obligația de a transpune în legislația națională prevederile acesteia.
  • Potrivit cadrului legal nou-adoptat (Legea nr. 361/2022), persoanele care raportează încălcări ale legii, care s-au produs sau care sunt susceptibile să se producă în cadrul autorităților, instituțiilor publice, altor persoane juridice de drept public, precum și în cadrul persoanelor juridice de drept privat, au la dispoziție următoarele modalități de raportare:
    • Canale interne – în cadrul entităților publice sau private în care își desfășoară activitatea (pentru mai multe detalii a se vedea Cap. III din Legea nr. 361/2022);
    • Canale externe – Agenția Națională de Integritate precum și alte entități publice care, potrivit dispozițiilor legale speciale, primesc și soluționează raportări referitoare la încălcări ale legii, în domeniul lor de competență (pentru mai multe detalii a se vedea Cap. IV din Legea nr. 361/2022);
    • Divulgare publică – presă, organizații profesionale, sindicale sau patronale, organizații neguvernamentale, comisii parlamentare etc. (pentru mai multe detalii a se vedea Cap. V din Legea nr. 361/2022).

C.N. UNIFARM S.A operaționalizează, canalul de raportare pentru persoanele fizice care efectuează raportări sau divulgă public informații privind încălcări ale legii, obținute în context profesional.

  • Astfel, persoanele care aleg să se adreseze pe canalul intern pus la dispoziție de către C.N. UNIFARM S.A pentru a raporta încălcări ale Legii nr. 361/2022, cu completările și modificările ulterioare, o pot face prin următoarele mijloace:
  • adresa securizată de e-mail avertizor.integritate@unifarm.ro

Acest canal reprezintă cea mai securizată modalitate pentru primirea raportărilor privind încălcări ale legii și este gestionat doar de către personalul desemnat, în conformitate cu prevederile legale privind protecția avertizorilor în interes public.

  • prin poștă, pe adresa: Str. Av. Ștefan Sănătescu 48, sector 1, București, în atenția persoanei desemnate privind protecția avertizorului de interes public.

Condiție obligatorie: pentru a asigura confidențialitatea conform prevederilor legale, plicul va fi sigilat și marcat „CONFIDENȚIAL”, cu mențiunea: „Raportare conform prevederilor Legii nr. 361/2022 privind protecția avertizorilor în interes public”.

Datele de identificare a avertizorului NU vor fi trecute pe plic, ci în cuprinsul raportării.

Astfel, persoanele care aleg să se adreseze pe canalul extern – Agenția Națională de Integritate – pentru a raporta încălcări ale legii, o pot face prin următoarele modalități:

  • Online, pe Platforma Avertizori https://avertizori.integritate.eu;
  • Prin e-mail la adresa avertizari@integritate.eu;
  • Telefonic, la numărul 0372.069.869 selectând tastele 1 (Selectare lb. română), 0 (Acord înregistrare conversație), 3 (Direcția Avertizori în interes public).
  • Prin intermediul serviciilor poștale la adresa ANI din Bulevardul Lascăr Catargiu nr. 15, Cod poștal 010661, Sector 1, București – România
  • Personal, prin prezența la sediul ANI (cu programare prealabilă efectuată l adresa de email avertizari@integritate.eu).